Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ο Κύβος που ξαναέκανε τα μαθηματικά σέξι!!

22/1/2009


Η διάσημη σπαζοκεφαλιά του Ρούμπικ γνωρίζει νέες δόξες

TΗΕ ΤΙΜΕS , Του Μarcus du Sautoy

Τριάντα πέντε χρόνια αφότου ήρθε στον κόσμο, ο Κύβος του Ρούμπικ γνωρίζει νέες δόξες. Προ ημερών, ένας ταλαίπωρος Άγγλος, ο Γκράχαμ Πάρκερ, κατάφερε να λύσει τον γρίφο έπειτα από 26 χρόνια συνεχούς απασχόλησης. Η Εύα, το ιδιοφυές ρομπότ που ερωτεύεται ο Γουόλι, θα ξεκαρδιζόταν στα γέλια αν το μάθαινε- και αν μπορούσε να γελάσει.

Η σκηνή από το «WallΕ», την ταινία κινουμένων σχεδίων της Ρixar, εμπεριέχει αρκετούς συμβολισμούς: Σε μια Γη ρημαγμένη από τη ρύπανση, ο μοναδικός της κάτοικος (μαζί με μια κατσαρίδα), ένα ρομπότσκουπιδιά- ρης ονόματι Γουόλι, περιμαζεύει κάποια στιγμή έναν Κύβο του Ρούμπικ. Θα γίνει το πιο πολύτιμο απόκτημά του- και λίγο αργότερα θα παρακολουθήσει με δέος την Εύα, τον επισκέπτη από το Διάστημα, να τον λύνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το αντίστοιχο της Εύας σε ανθρώπινο ον ονομάζεται Έρικ Άκερσιτζκ- κατάφερε πέρυσι στο Ανοιχτό Τουρνουά της Τσεχίας να λύσει τον Κύβο του Ρούμπικ μέσα σε 7,08 δευτερόλεπτα. Το ακριβώς αντίθετο της Εύας είναι ο Γκράχαμ Πάρκερ, οικοδόμος από το Χάμσαϊρ, που αψήφησε όλες τις λύσεις και τους αλγόριθμους τους οποίους έχουν δημιουργήσει μαθηματικοί και διατίθενται ελεύθερα στο Ίντερνετ και αφιέρωσε συνολικά 27.400 ώρες από τη ζωή του προκειμένου να δώσει και στα εννέα κυβάκια κάθε μίας από τις έξι πλευρές ενός (κλασικού) Κύβου του Ρούμπικ ενιαίο χρώμα. Τον καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να λύνεις μόνος ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα.

Οι διατάξεις
Και ο Κύβος του Ρούμπικ είναι μεγάλη σπαζοκεφαλιά. Ο συνολικός αριθμός των διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του είναι 43.252.003.274.489.856.000! Πρόκειται για έναν αριθμό με 20 ψηφία. Ακόμα και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα ωχριούσε μπροστά του. Και να σκεφτεί κανείς πως η Ιdeal Τoys, η εταιρεία που εμπορεύεται από το 1980 τον Κύβο του Ρούμπικ, καυχήθηκε κάποτε πως έχει «περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια πιθανές διατάξεις» - είναι σαν να ανακοινώνουν με υπερηφάνεια τα ΜcDonald΄s πως πούλησαν περισσότερα από 100 χάμπουργκερ.

Ο γλύπτης
Ο Κύβος του Ρούμπικ εφευρέθηκε από τον Έρνο Ρούμπικ, έναν Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής, το 1974. Πέρασαν έξι χρόνια μέχρι να βρει τον δρόμο προς τα καταστήματα παιχνιδιών της Δύσης. Μετά το διεθνές ντεμπούτο του, ωστόσο, αποδείχθηκε ασταμάτητος. Είναι το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, έχουν πουληθεί παγκοσμίως περισσότεροι από 300.000.000 κύβοι. Μπορεί τη δεκαετία του 1990 να πέρασε κάπως δύσκολα, η επιστροφή του ωστόσο είναι δυναμική- και οι μαθηματικοί δεν έπαψαν ποτέ να ασχολούνται μαζί του. Πέρυσι, ο Τόμας Ροκίκι απέδειξε ότι χρειάζονται το πολύ 22 κινήσεις για να λυθεί ο γρίφος από οποιαδήποτε αρχική θέση. Επί του παρόντος, οι συνάδελφοί του προσπαθούν να κατεβάσουν τον αριθμό αυτόν στους 20. Είναι άλλωστε μια σπαζοκεφαλιά με ποικίλες πιθανές εφαρμογές στη σύγχρονη ζωή, από το Ίντερνετ έως την Ιατρική. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, 43.252.003.274.489.856.000 διαφορετικές ιστοσελίδες. Έχει σημασία να φτάσεις στη σωστή με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ on line

Δείτε το απίστευτο ρεκόρ του Τσέχου Έρικ Άκερσιτζκ εδώ


5+1 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Κύβο του Ρούμπικ

Με υπερηφάνεια ο Γκράχαμ Πάρκερ επιδεικνύει τη λύση του παζλ 1 ΑΡΧΙΚΑ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ Μαγικός Κύβος, κατόπιν η εταιρεία που τον εμπορεύεται, η Ιdeal Τoys, σκέφτηκε τα ονόματα «Γόρδιος Δεσμός» και «Χρυσάφι των Ίνκας»· τελικά όμως προτίμησε το Κύβος του Ρούμπικ Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ κινήσεων που απαιτούνται προκειμένου να λυθεί ο Κύβος του Ρούμπικ από οποιαδήποτε αρχική μορφή έχει ονομαστεί και «αριθμός του Θεού»- με το σκεπτικό ότι μόνον αυτός θα ήταν σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο.

ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ, διοργανώνονται και εναλλακτικά τουρνουά, στα οποία οι συμμετέχοντες
καλούνται να λύσουν τον Κύβο του Ρούμπικ σε ασυνήθιστες συνθήκες- όπως για παράδειγμα με τα μάτια δεμένα, κάτω από το νερό με μία μόνο ανάσα, με ένα μόνο χέρι ή με τα πόδια.

ΜΕΤΑΞΥ 1981 ΚΑΙ 1985, ο Κύβος ήταν
ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ουγγαρίας που συνέβαλαν στη μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό.

ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΕΘΙΣΤΙΚΗ φύση του Κύβου, που στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι γιατροί επινόησαν δύο νέους όρους προκειμένου να περιγραφούν
συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας της υπερβολικής ενασχόλησης με αυτόν: τον Καρπό του Ρούμπικ και τον Αντίχειρα του Κυβιστή.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ακόμα πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός
διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου (43.252.003.274.489.856.000) αναλογιστείτε τα εξής: Εάν στρώνονταν στο έδαφος θα ήταν αρκετοί για να καλύψουν τη Γη με 273 στρώματα κύβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: