Τι θέλετε να σπουδάσετε
Της Ελίνας Φαρσάρη
Αρχισε και τυπικά χθες το πρωί η προθεσμία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων με τις σχολές προτίμησης από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες των πανελληνίων, αφού είναι καθοριστική όχι μόνο για τη μελλοντική πορεία των νέων φοιτητών αλλά και για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, αφού η αυξημένη ή η μειωμένη ζήτηση κάποιας σχολής μπορεί να σπρώξει τις βάσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Στην ουσία, κανόνες για τη σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους δεν υπάρχουν. Οπως επισημαίνουν όμως οι εκπαιδευτικοί, ο βασικός γνώμονας είναι η πραγματική επιθυμία κάθε νέου, για το γνωστικό αντικείμενο το οποίο θέλει να σπουδάσει.
Πριν φτάσει κάθε υποψήφιος στην αρμόδια Επιτροπή καταχώρησης των μηχανογραφικών, θα πρέπει πρώτα να έχει προετοιμαστεί.
-Καλό θα ήταν να προμηθευτεί φωτοαντίγραφα του μηχανογραφικού δελτίου του 2010 και από το Διαδίκτυο, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τις σχολές που παρατίθενται.
-Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει σχολές από δύο το πολύ επιστημονικά πεδία και η σειρά με την οποία τις επιλέγει είναι προσωπική του υπόθεση, αφού εκφράζει με τον τρόπο αυτόν την επιθυμία του.
-Θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, που βρίσκονται στο τέλος του εντύπου.
-Μία καλή εκκίνηση είναι να εντοπίσει τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που τον ενδιαφέρουν περισσότερο, σε κάθε ένα από τα δύο επιστημονικά πεδία που δικαιούται.
-Ο υποψήφιος θα πρέπει να φτιάξει μία σύνθεση με τις σχολές και των δύο πεδίων, σε ένα χαρτί, κατατάσσοντάς τις με τη σειρά της προτίμησής του. Ο αριθμός 1 υποδηλώνει τη σχολή όπου επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλη να εισαχθεί.
-Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν ακόμη και το σύνολο των σχολών από τα δύο επιστημονικά πεδία που δικαιούται.
-Μόλις ολοκληρωθεί η λίστα με τη σειρά προτίμησης, θα πρέπει να μελετηθεί πολλές φορές, ώστε ο υποψήφιος να βεβαιωθεί ότι δεν έχει κάνει λάθη.
- Την τελική λίστα με τις προτιμήσεις του κάθε υποψήφιος μπορεί να τις συζητήσει με τους γονείς ή τους καθηγητές του. Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως είναι να μην επηρεάζεται από τις προσωπικές εκτιμήσεις τρίτων και κυρίως να μην ακολουθεί, αν δεν συμφωνεί, τις προτιμήσεις των φίλων του.
-Πριν την τελική επιλογή του, θα πρέπει ο υποψήφιος να είναι ρεαλιστής. Με 13.000 μόρια, για παράδειγμα, είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να δηλώσει πρώτη προτίμηση την Ιατρική Αθηνών.
-Οταν θα είναι σίγουρος για τη σωστή τοποθέτηση της αρίθμησης κατά αύξοντα αριθμό στις σχολές προτίμησης, θα πρέπει να μεταφέρει τη λίστα που συνέθεσε στη φωτοτυπία του μηχανογραφικού.
Μία συνηθισμένη ασφαλής πρακτική είναι οι υποψήφιοι να δηλώσουν στις πρώτες προτιμήσεις τους τη σχολή που επιθυμούν περισσότερο να φοιτήσουν, σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργεί.
Καλό θα ήταν επίσης να μην περιοριστούν απλά και μόνο στις σχολές αυξημένης ζήτησης που θα ήθελαν να φοιτήσουν. Ενα συναφές γνωστικό αντικείμενο μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική επιτυχία και καταξίωση.
Χθες, η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών ξεκίνησε στα τρία Λύκεια του Ηρακλείου που έχουν οριστεί ως κέντρα συγκέντρωσης και κατάθεσης μηχανογραφικών, στο 1ο, 2ο και 4ο Λύκειο Ηρακλείου, με τους υποψηφίους του 10%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου