8/3/2009
Οι νέοι «ψηφίζουν» Επιστήμη-Τεχνολογία
Οι νέοι της Ευρώπης ενδιαφέρονται σχεδόν εξίσου για την επιστήμη και την τεχνολογία όσο και για τον αθλητισμό.
Αυτό δείχνει μια πραγματικά αποκαλυπτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., με δείγμα 25.000 νέων ηλικίας 15-25 ετών και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτά, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για νέα επιστήμης και τεχνολογίας, ποσοστό που είναι αντίστοιχο με εκείνο των νέων που δηλώσαν ότι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό. Ακόμη περισσότερο τους νέους της Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, τους ενδιαφέρουν νέα που έχουν σχέση με την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό (90%).
Η θετική στάση των νέων απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι εμφανής και από το υψηλό ποσοστό (82%) των ερωτηθέντων, που απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις θεωρεί ότι η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος επιφέρει οφέλη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας. Τέλος, το 49% πιστεύει ότι η τεχνολογική πρόοδος θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.
Αυξάνονται οι ερευνητές
Στο μεταξύ, ο αριθμός των Ευρωπαίων ερευνητών αυξάνεται -και μάλιστα με διπλάσια ταχύτητα από το 2000 σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία- και η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ελκυστικότερη για τους επιστήμονες, όμως οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και η ένταση της έρευνας παραμένουν χαμηλές, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ε.Ε. σχετικά με την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία («Science, Technology and Competitiveness, key figures report 2008/2009»).
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, η έρευνα αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, όμως η ένταση Έρευνας και Ανάπτυξης παραμένει στάσιμη στο σύνολο της Ε.Ε. και η στασιμότητα αυτή υποκρύπτει διαφορές σε εθνικό επίπεδο.
Επίσης, η ένταση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα παραμένει υπερβολικά χαμηλή, πράγμα που οφείλεται κυρίως στο μικρότερο μέγεθος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα. Από την άλλη, η Ευρώπη προσελκύει συνεχώς περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις έρευνας από την Αμερική, παρά την εξέλιξη της Ασίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2005 αμερικανικές θυγατρικές πραγματοποίησαν το 62,5% των επενδύσεών τους σε έρευνα στην Ε.Ε. και μόνο το 3,3% στην Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου