Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

To "Σωματίδιο του Θεού"

Σφίγγει ο κλοιός...

Όλο και πιο κοντά στο «σωματίδιο του Θεού» οι επιστήμονες


(Φωτογραφία:  AP )
Αθήνα
Οι φυσικοί που εργάζονται στους μεγάλους και ανταγωνιστικούς επιταχυντές σωματιδίων της Ευρώπης (CERN) και των ΗΠΑ (Fermilab Tevatron), ολοένα στενεύουν τη «θηλιά» γύρω από το μυστηριώδες μποζόνιο του Χιγκς, το επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού».

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν στη διάρκεια της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Φυσικής Υψηλής Ενέργειας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι με τη συμμετοχή άνω των 1.000 κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters και το Science, οι ερευνητές του CERN δήλωσαν ότι, μετά από περίπου τρεις μήνες πειραμάτων, έχουν ήδη ανιχνεύσει όλα τα βασικά σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο ή Μοντέλο, δηλαδή η κυρίαρχη θεωρία για τη σύσταση της ύλης στο σύμπαν.

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγιερ ανέφερε ότι τα πειράματα προχωρούν ταχύτερα του αναμενομένου και ήδη εισέρχονται σε ένα στάδιο από όπου μπορεί να προκύψει μια «νέα φυσική».

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ενδιαφέρον άρθρο για όσους συμπληρώνουν μηχανογραφικό!

Τι θέλετε να σπουδάσετε

Της Ελίνας Φαρσάρη
πηγή:www.tolmi.gr
Αρχισε και τυπικά χθες το πρωί η προθεσμία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων με τις σχολές προτίμησης από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες των πανελληνίων, αφού είναι καθοριστική όχι μόνο για τη μελλοντική πορεία των νέων φοιτητών αλλά και για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, αφού η αυξημένη ή η μειωμένη ζήτηση κάποιας σχολής μπορεί να σπρώξει τις βάσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Στην ουσία, κανόνες για τη σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους δεν υπάρχουν. Οπως επισημαίνουν όμως οι εκπαιδευτικοί, ο βασικός γνώμονας είναι η πραγματική επιθυμία κάθε νέου, για το γνωστικό αντικείμενο το οποίο θέλει να σπουδάσει. 
Πριν φτάσει κάθε υποψήφιος στην αρμόδια Επιτροπή καταχώρησης των μηχανογραφικών, θα πρέπει πρώτα να έχει προετοιμαστεί.
-Καλό θα ήταν να προμηθευτεί φωτοαντίγραφα του μηχανογραφικού δελτίου του 2010 και από το Διαδίκτυο, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τις σχολές που παρατίθενται.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Δικαιολογίες επιστημόνων για να μην έρθουν στο πάρτυ


Προσκάλεσαν σε ένα πάρτυ διάφορους διάσημους επιστήμονες και να τί απάντησαν για το αν θα έρθουν ή όχι:


Ο Αμπέρ αναρωτιόταν αν φήμη του έχει ακόμα ρεύμα.

Ο Μπόυλ είπε ότι ήταν πολύ…
πιεσμένος.

Ο Δαρβίνος είπε ότι ήθελε να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο Ντεκάρτ είπε ότι θα το σκεφτόταν.

Ο Έντισον είπε ότι ήταν μία λαμπρή ιδέα.

Ο Αϊνστάιν είπε ότι είναι σχετικά εύκολο να έρθει.

Ο Χώκινς είπε ότι εξοικονομεί χρόνο για να κάνει κενό χώρο στην ατζέντα του.

Ο Χάιζενμπέργκ ήταν αβέβαιος για το αν θα έρθει.

Ο Χέρτζ είπε ότι στο μέλλον θα έρχεται πιο συχνά.

Ο Μέντελ είπε ότι θα συνδυάσει κάποια πράγματα και θα δει τι θα προκύψει.

Ο Μόρς είπε ότι θα έρθει στην στιγμή. Τελεία και παύλα.

Ο Νιούτον είπε ότι θα μας την πέσει.
Του Παβλόφ του έτρεξαν τα σάλια στην ιδέα..

Ο Πιέρ και η Μαρί Κιουρί ακτινοβολούσαν από ενθουσιασμό.

Ο Σρέντιγκερ ειπεί ότι έπρεπε να πάει την γάτα του στον κτηνίατρο.

Ο Βόλτα ηλεκτρίστηκε από συγκίνηση.

Ο Βατ είπε ότι θα βάλει τα δυνατά του.

Ο Αρχιμήδης είπε ότι πνίγεται και προσπαθεί να επιπλεύσει.

ΠΗΓΗ: http://endiaferonta.com/?p=14503

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους μαθητές...

Μαθητές, επενδύστε στις θετικές επιστήμες, για να βγούμε απο την κρίση

Του Ηλία Ε. Περάκη*

Απόφοιτοι πλέον του Λυκείου, τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσετε για τη μελλοντική σας καριέρα και θα επιλέξετε τη σχολή που επιθυμείτε να φοιτήσετε. Φέτος θα πάρετε αυτή την κρίσιμη απόφαση εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον. Ομως, η οικονομική κρίση είναι μια μοναδική ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, που είναι κρίμα να πάει χαμένη.

Οι περικοπές δαπανών μπορεί να είναι αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση αλλά όχι και ικανή. Το μέλλον της χώρας θα καθορίσει η ανάπτυξη ή η ανυπαρξία αυτής. Η εμπειρία λέει ότι ανάπτυξη έρχεται μέσα από επιστημονική γνώση και έρευνα και πρακτική εφαρμογή αυτών. Ομως, η έρευνα ανθεί δύσκολα, μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον αριστείας και ακαδημαϊκής ηθικής, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διεκπεραίωση της καθημερινότητας. Αυτό προϋποθέτει ένα σύγχρονα οργανωμένο Ιδρυμα, με απαράβατα όρια και αρχές που σέβονται όλα τα μέλη του και μια σύγχρονη κοινωνία/κράτος που κατανέμει τους διαθέσιμους πόρους, υλικούς και ανθρώπινους, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.